Proč si do kuchyně pořídit grilovací pánev?

listopad 4, 2017 - Reading time: 3 minutes

Grilování je v našich zeměpisných šířkách nejčastěji záležitostí jarních a letních měsíců, ale připravit si šťavnatý steak můžete i přímo v domě, když se venku žení všichni čerti. Stačí mít jen to správné vybavení v podobě grilovací pánve.

grilovací pánev

Důležitá je mřížka

Grilovací pánev se dá rozeznat od běžného typu na první pohled. Nedisponuje totiž typickým hladkým plochým dnem, ale povrch vnitřku pánve tvoří specifická grilovací mřížka. Ta má hned dvě funkce. Primárně slouží k tomu, aby se maso nepřichytilo k povrchu pánve a snadno se dalo otáček, ale také usnadňuje odtok šťávy z masa, která se následně hromadí ve žlábcích na okrajích. Šťáva se dá použít později například jako základ k omáčce.

Vsaďte si na kvalitu

Ne každá grilovací pánev je však vhodná. V dnešní době se dají pořídit pánve různých čínských značek, které jsou sice levné, ale dlouhodobě nepoužitelné. Při grilování je nutné vystavit nádobí teplotám, které často přesahují 300°C, a proto by měla být grilovací pánev vyrobena z přírodní nesmaltované litiny. Ta v sobě neobsahuje žádné nebezpečné chemické látky, které by se mohly při používání vylučovat.

Kvalitní propečení

Kvalitní pánev ke grilování by se rovněž měla vyznačovat i rovnoměrným rozložením tepla. Teplota by měla být přibližně stejná jak ve středu pánve, tak i na jejich okrajích. V opačném případě se maso špatně propeče, což může vést nejen k nepříliš dobré chuti, ale také k zažívacím potížím či dokonce k onemocněním jako jsou salmonela. Proto je dobré pořídit si grilovací pánev od prověřeného výrobce.

Čištění by měla být hračka

Čistit litinovou pánev po grilování není žádná věda. Na rozdíl od běžných pánví je možné při odstraňování nečistot i trochu přitlačit. Jelikož se v litině nenachází žádné cizorodé prvky, vůbec nevadí, že se povrch trochu poškrábe. U jiných typů je ale taková drsnější údržba na pováženou.